34 weken zwanger en een naderende bevalling!

Inmiddels ben ik alweer 34 weken zwanger! Dit is echt een enorme mijlpaal voor ons, want vanaf nu beginnen de risico’s op gezondheidsproblemen af te nemen. Afgelopen week hebben wij te horen gekregen, dat als de kindjes zichzelf niet aankondigen voor de 36 weken, wij worden ingeleid. De koek is dan letterlijk op. Vanaf 32 weken schijnt je placenta namelijk te verouderen. Bij twee kindjes gaat dit proces dus nog net wat sneller. Om te voorkomen dat je kindjes zonder voeding zitten worden ze dus wat eerder gehaald. 

Een aantal weken terug zag het er naar uit dat ik met een keizersnee zou gaan bevallen. Er werd ons verteld dat het kindje het dichtste bij de uitgang in een stuitligging ligt. Ik heb mij toen ingelezen en voorbereid op een keizersnee. Twee weken later zijn ze hier op teruggekomen. Ze hadden per ongeluk de baby’s verwisseld tijdens de echo (gebeurd wel vaker in het ziekenhuis). De baby die bij de uitgang ligt, ligt er nu goed voor met het hoofdje naar beneden. Dit maakt een natuurlijk bevalling mogelijk. Zolang het kindje bij de uitgang met het hoofdje naar beneden ligt, maakt het niet uit of kindje 2 (voor het gemak) in stuit ligt. 

Toch is het nog niet zeker of we natuurlijk kunnen bevallen of met een keizersnee. Dit ligt aan het gewicht van het kleinste kindje en natuurlijk of alles goed gaat tot aan de 36 weken. Dit blijft dus nog onzeker tot op het laatste moment. 

Ik heb altijd gedacht dat ik natuurlijk wilde bevallen. Dit leek me iets moois en iets waar ik trots op zou kunnen zijn. Inmiddels ben ik hier van teruggekomen. Ik wil dat mijn kindjes gezond ter wereld worden gebracht en ik vertrouw de artsen er volledig op dat zij weten wat de beste manier hiervoor is. 

Maar hoe bereid je, je eigenlijk voor op zo’n bevalling? Ik heb daar ook niet echt een antwoord op. Elke bevalling verloopt anders. Ik heb veel verhalen gehoord van verschillende vrouwen over de bevalling en ik kan je vertellen dat er geen één hetzelfde was. 

Wij hebben samen de online geboorte academie gevolgd. Het leek ons makkelijk om dit lekker vanuit huis op de bank te doen samen. De cursus bestaat uit verschillende modules, waarin wordt uitgelegd wat je ongeveer kunt verwachten tijdens je bevalling. Er staan ook handige tips in voor wat je bijvoorbeeld in je vluchtkoffer moet stoppen en aan welke signalen je de start van je bevalling kunt herkennen. Daarnaast hebben wij de bevallingsvlog van Elise Boers gekeken om een visueel beeld te krijgen van het hele gebeuren.   

Naast een (online) cursus kun je ook een  bevallingsplan maken samen met je partner. Hierin kun je jouw specifieke wensen aangeven voor de bevalling. Wij willen bijvoorbeeld dat het niet te licht is in de kamer. Ook wil ik graag goede begeleiding tijdens de bevalling, omdat ik echt niet zo goed weet wat ik moet doen. In dit plan kun je ook het soort pijnbestrijding aangeven waar je eventueel gebruik van wilt maken.  

Voor mezelf heb ik besloten om alles een beetje te laten gebeuren: Just go with the flow. Ik probeer zo rustig en kalm mogelijk te blijven in hoeverre dat mogelijk is. Er zijn vrouwen die zich tot in de puntjes voorbereiden, maar uiteindelijk blijkt dan toch alles helemaal anders te lopen.  

Ik slaap momenteel niet heel veel. Vaak lig ik te piekeren over de bevalling en ik heb wat stress over hoelang ze nog in mijn buik kunnen blijven zitten. Ik heb al dagen het gevoel dat ik op ontploffen sta, vooral ’s avonds wanneer ik heb gegeten. Voor de kindjes is het natuurlijk het beste als ze zo lang mogelijk in mijn buik blijven, maar ook hier heb ik weer weinig over te zeggen. Loslaten is dus wel het begrip wat ik tijdens deze zwangerschap goed kan gebruiken. 

Verder ga ik er ook geen doekjes om winden. Ik heb enorme heupkrampen ’s nachts, pijn in mijn ribben en ik moet er minstens tien keer per nacht uit om te plassen. Wij slapen trouwens beneden in de kelder, dit klinkt overigens spannender dan het is. We wonen namelijk op een dijk en dan heb je vaak een lager woongedeelte. Het voordeel van een slaapkamer in de kelder is dat het ook op zomerse dagen lekker koel blijft. De toilet bij ons is een trap omhoog dus heb ik al vroeg in de zwangerschap een soort mobiele campingtoilet aangeschaft. Elke ochtend loop ik dus heel charmant met mijn emmertje plas naar boven om hem te legen, maar zonder dat ding had ik het echt niet getrokken. 

Nog een handige tip: een voedingskussen! In het begin van mijn zwangerschap dacht ik wat een onhandig groot ding. Het leek wel of we met zijn drieën in bed lagen, maar nu kan ik echt niet meer zonder. Ik lig vaak op mijn linkerzij (dit schijnt de beste houding te zijn voor de doorstroming van je bloed) met het voedingskussen onder mijn hoofd, buik en tussen mijn knieën! Iets minder gezellig voor je partner misschien, maar wel heel prettig voor jezelf. 

Nu mijn gemak houden, zodat we hopelijk ook die 35 weken kunnen gaan aantikken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: