Wat kun je verwachten tijdens de echo’s

Van tevoren wist ik niet dat wij zoveel echo’s zouden krijgen! Jeetje, het hield niet op en het werden er op een gegeven moment telkens meer. Indien je zwanger bent van een meerling word je niet meer geholpen door de verloskundige, maar stap je over op de gynaecoloog. 

Mijn echo’s vinden plaats in het Bravis ziekenhuis in Roosendaal. Wat kun je nu eigenlijk verwachten tijdens zo’n echo?

Ik vertel vanuit mijn beleving dus dit kan voor iedereen natuurlijk anders zijn. Wel denk ik dat het in grote vlakken overeenkomt. 

Allereerst heb je een echo bij de echoscopist. Je gaat dan op een stoel liggen op je rug en er wordt een koude gel over je buik gesmeerd. Vervolgens zal de echoscopist met een apparaat over jouw buik glijden om te zoeken naar de kindjes. Deze beelden kun jij volgen op een scherm voor je. Tijdens deze echo zullen ze verschillende onderdelen checken. Zo kijken ze allereerst of het hartje klopt. Vervolgens wordt het hoofdje gemeten, het buikje (hierbij kijken ze of de blaas en de maag gevuld zijn) en het bovenbeentje. Vervolgens kijken ze of de kindjes beiden voldoende vruchtwater hebben en in ons geval of er een wapperend vlies is. Als het vlies strak staat duidt dit namelijk op een tekort aan vruchtwater bijvoorbeeld. Verder onderzoek is dan nodig. 

Ook kijken ze of de kindjes voldoende bewegen voor de termijn waar ze in zitten. Vanaf twintig weken voelde ik mijn kindjes voor het eerst bewegen in mijn buik. Iedereen om mij heen beschreef het als een soort vlindertjes in je buik. Ik heb daar heel lang op zitten wachten, maar ik beschrijf het zelf liever als een soort plopjes. Wanneer het eenmaal zo ver is dan weet je dat het je kindjes zijn en niet bijvoorbeeld je rommelende darmen. 

Met een beetje geluk maakt de echoscopist ook nog een leuke echo. Ik heb behoorlijk veel echo’s gehad, maar vaak wist ik thuis niet precies wat er nu op te zien viel. 

Ook een leuk weetje, bij veertien weken vertelde de echoscopist ons dat ze twee meisjes vermoedde. Onze familie en vrienden riepen al weken dat het meisjes waren. Wij gingen er dus maar vanuit dat het twee meisjes waren. Tot we met zeventien weken te horen kregen dat er toch twee piemeltjes tevoorschijn waren gekomen haha. Het waren dus geen meisjes meer . Houd er dus rekening mee dat het iets langer duurt, voordat ze met zekerheid het geslacht kunnen bepalen. 

We maken weer even een sprongetje naar de echo’s. Bij een monochoriale diamnotische tweeling zoals bij ons het geval is voeren ze vanaf zestien weken ook een dopplertest uit. Hiermee kijken ze of de bloedstroompjes voldoende stromen naar zowel de placenta als de hersenen van de kindjes. Belangrijk hierbij is dat jij helemaal stil ligt en het liefst ook nog even je adem in houdt als het even kan. Deze dopplers zijn namelijk niet heel gemakkelijk uit te voeren. 

De echoscopist zal je tijdens het uitvoeren van de echo op de hoogte houden van alle waarnemingen, zodat jij een gerust gevoel krijgt. Na de echo zal de echoscopist alle waarnemingen in de computer verwerken. Deze worden  kort met je besproken. Ze kunnen aan de hand van de metingen namelijk ook de groeicurve van je kleintjes goed bijhouden. Het is wel zo, dat dit echt niet op de mm nauwkeurig is en ook het gewicht kan wat afwijken van wat ze je vertellen. Het is een indicatie van hoe zij het op dat moment bij jou meten. 

Na de echo is het dan tijd voor de afspraak met de gynaecoloog. Vaak volgt deze ongeveer een kwartier na de echo. De gynaecoloog zal jouw bloeddruk opmeten en je eventueel vragen naar je gewicht. Bij mij hebben ze dit trouwens maar twee keer gedaan en toen zijn ze ermee opgehouden. 

Ook zal de gynaecoloog even aan jouw buik voelen om te bepalen hoe hoog de kindjes liggen. Ten slotte neemt de gynaecoloog de waarnemingen van de echoscopist met je door. Eventuele medicijnen en afspraken worden allemaal met je besproken. Zo ben ik op verzoek van de gynaecoloog op een gegeven moment ijzertabletten gaan slikken. Ook moest ik twee keer de dagelijkse foliumzuur slikken en elke avond een soort aspirientje om een eventuele zwangerschapsvergiftiging te helpen voorkomen. 

Ga er vanuit dat je met beide afspraken ongeveer een uur à anderhalf uur zoet bent inclusief wachten. Je moet er even tijd voor vrij maken, maar het is altijd fijn om weer even je kleintjes op beeld te hebben gezien en de bevestiging dat alles nog goed gaat is prettig om weer even op voort te borduren. 

2 gedachten over “Wat kun je verwachten tijdens de echo’s

  1. Hé Meis! Wat schrijf je ontzettend leuk! Ben heel benieuwd naar de rest! Als ik kijk naar tweelingen in mijn omgeving is het eerste jaar extra pittig! Maar daarna wordt het ook dubbel zo leuk. Succes met de laatste loodjes. En hopelijk blijft alles goed gaan! Liefs Nikki

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: