Verschillende soorten tweelingzwangerschappen

Ongeveer 1-2 % van alle zwangerschappen zijn tweelingzwangerschappen. Ongeveer 65 procent van die tweelingen is twee-eiig en ongeveer 35 procent is eeneiig. 

De twee-eiiige tweelingen hebben ieder hun eigen placenta. We noemen dit dichoriale tweelingen. Bij een eeneiige tweeling heeft ongeveer 30 % een eigen placenta. Dit betekent dus dat 70 % van de eeneiige tweelingen een placenta moet delen. 

Bij ons moeten de kindjes de placenta delen, maar ze hebben wel ieder hun eigen vruchtzak. Dit noemen ze in ziekenhuistermen: een monochoriale diamnotische tweeling. In 1 tot 2 % van de gevallen delen de kinderen ook nog eens samen de vruchtzak. We spreken dan van een monochoriale monoamniotische tweeling. 

Al vroeg in de zwangerschap bepaalt de gynaecoloog wat voor soort meerlingzwangerschap jij draagt. Aan de hand hiervan worden de risico’s bepaald. Er zijn namelijk meer risico’s verbonden aan monochoriale tweelingen dan aan dichoriale tweelingen, omdat zij dus de placenta van de moeder moeten delen. 

Wanneer je hoort dat je zwanger bent van een tweeling komt er een hoop op je af en deze informatie kan nogal overweldigend zijn. Ik was flink veel tijd bezig met het uitzoeken van de risico’s en het begrijpen van alle vaktermen. 

Wat vooral belangrijk is om te weten is dat iedere zwangerschap anders verloopt. Je kunt je dus gaan blindstaren op verhalen op het internet (heb ik ook gedaan), maar je word hier echt niet beter van. Het beste is om goed te luisteren naar wat de gynaecoloog jou vertelt en te vertrouwen op jouw lichaam. Ik zeg het hierbij nogmaals: probeer echt het internet te vermijden. De rampverhalen zullen je wakker houden, terwijl dit helemaal niet nodig hoeft te zijn. 

Belangrijk is om te weten dat meerlingzwangerschappen inderdaad risico’s met zich meebrengen. Er is een groter risico op vroeggeboorte en groeiachterstand, maar het gaat ook ontzettend vaak goed! Knoop dit dus goed in je oren. 

Tijdens onze eerste echo vermoedden ze een monoamniotische tweeling, waarbij de kinderen in 1 vruchtzak zaten. Het grootste risico wat dit met zich meebrengt is dat wanneer de ruimte voor de kindjes kleiner wordt en ze om elkaar heen gaan bewegen, knopen kunnen ontstaan in de navelstreng. Om deze reden word je intensief gecontroleerd en wordt een keizersnede geadviseerd. 

Bij onze tweede echo in het ziekenhuis zagen ze een wapperend vlies tussen de kinderen. Dit betekende dat de kinderen hun eigen vruchtzak hebben. Het risico van de verstrengelingen in de navelstreng was hiermee uitgesloten. 

Echter, delen ze nog altijd de placenta net als bij de monoamniotische tweeling. Hierdoor bestaat er een risico op het Tweeling Transfusie Syndroom (TTS). Normaal stroomt er via de placenta bloed van het ene kindje naar het andere kindje en weer terug. Bij TTS raakt dit evenwicht verstoord. Er zijn hiervoor behandelmogelijkheden, maar daar ga ik in deze blog niet op in. Indien er TTS bij jou wordt geconstateerd zal jouw behandeld arts met jou alle mogelijkheden bespreken voor wat in jouw situatie het beste is. 

Bij ons is het zo, dat de placenta niet eerlijk verdeeld is. De grootste krijgt het merendeel van de placenta en de kleinste het kleinere deel. We zeggen altijd, dat er eentje de vreetzak is van de twee om het een beetje luchtig te houden. Toch is het voor de kleine genoeg om te blijven groeien en dus zijn we positief! 

Houd er rekening mee dat jij wat eerder gaat bevallen met een tweeling dan met een eenling. De gemiddelde zwangerschapsduur ligt rond de 37 weken bij een tweeling. Voor een monoamniotische tweeling ligt dit nog wat vroeger rond de 34 weken. Onze monochoriale diamnotische zwangerschap kan ik maximaal dragen tot en met 36 weken. Hierna is de koek letterlijk op! 

Al met al kunnen alle risico’s je veel stress en spanning opleveren. Ik heb meerdere malen paniekaanvallen gehad als ik weer terug kwam vanuit het ziekenhuis. Het is echt belangrijk om te weten dat ze je heel goed in de gaten houden. Je krijgt minimaal elke twee weken een uitgebreide echo waarbij ze alles goed checken. Eventuele complicaties worden hierdoor al vroegtijdig erkend. 

Wil jij weten wat je allemaal kunt verwachten bij jouw echo’s, lees dan mijn volgende blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: